Viktigt när du anlitar en snickare

Har du planer på att anlita en snickare för att renovera eller kanske bygga något nytt där hemma? Då finns det en del saker du bör tänka på innan du gör ditt val av snickare och ingår i ett avtal. I den här texten ger vi dig våra allra bästa tips gällande vad du bör tänka på när du ska jämföra snickare.

Välj en snickare med rätt kunskaper
Alla snickare arbetar inte med samma saker och många har valt att specialisera sig inom vissa områden. Om du ska göra en stor renovering eller kanske till och med bygga ett hus är det viktigt att snickaren har erfarenhet och kunskaper inom just detta. Vill du däremot ha hjälp med ett snyggt trappräcke eller kanske unika trädgårdsmöbler i trä bör du istället välja en möbelsnickare eller en finsnickare.

Be om referenser
Du bör alltid be om referenser innan du anlitar en snickare. En erfaren och duktig snickare bör inte ha några problem att kunna ange referenser från tidigare nöjda kunder. Referenser säkerställer dels att snickaren har kunskaper och erfarenhet inom området du vill ha hjälp med, men också att tidigare kunder faktiskt har blivit nöjda med arbetet.

Få en offert från flera snickare
Priset olika snickare tar kan skilja sig enormt och du vill inte få en otrevlig överraskning i form av en väldigt hög faktura. Självklart är det inte alltid så att ett billigare pris är att föredra, det handlar även om kvalitet. Men du bör alltid be om offert från fler än en snickare, i alla fall om det är ett större jobb. På så sätt kan du jämföra olika priser och se vilket alternativ som verkar vara mest prisvärt för dig.

Alla seriösa hantverkare ger en offert utan kostnad till potentiella kunder och du bör därför aldrig betala för att få en offert. De allra flesta erbjuder även ett gratis hembesök, detta för att kunna ge en så exakt offert som möjligt. Tänk på att alltid vara detaljerad och specifik när du beskriver vad det är du vill ha hjälp med för att offerten faktiskt ska stämma.

Skriv avtal
När du väl har hittat en snickare du vill anlita är det viktigt att ni skriver ett avtal. Där bör det vara specificerat exakt vad det är du vill ha hjälp med och hur arbetsgången kommer att gå till. För mindre arbeten kan ni komma överens om ett fast pris medan ett timpris är vanligare för större arbeten.

I avtalet kan ni också skriva ner hur det ska gå till om någonting förändras under arbetets gång. Exempelvis vilka beslut får snickaren ta på egen hand och vilka beslut ska du först bli tillfrågad i?