Flytta hemifrån – frihet under ansvar

Att flytta hemifrån är en av de allra största händelserna i en människas liv. Även om du sett fram emot det under mycket lång tid, kan det ändå kännas läskigt när det väl ska bli av. Det är en helt annan sak att bo på egen hand, jämfört med att bo hemma hos sina föräldrar. Plötsligt har du ansvar för en lång rad saker du kanske aldrig ens tänkt på var en grej.

Kostar allt pengar?
Som det där med salt, till exempel. Det kan låta otroligt löjligt i mångas öron, men det är fullt möjligt att en person som flyttar hemifrån för första gången aldrig har tänkt på att salt kan ta slut. Det är ju en sådan där grej som “liksom bara finns där”. Men salt kan ta slut och det kostar pengar att köpa nytt.

En annan sak som kan komma som en chock är priset på ost. Många tonåringar smäller i sig enorma mängder ost utan någon större eftertanke. Ända fram tills den punkten då de står i mataffären och tittar på vad det egentligen kostar med ost. Då är det plötsligt en liten skiva per smörgås som gäller, om ens det.

Salt och ost är dock rena petitesser i jämförelse med alla de andra saker som krävs av den som flyttat till sitt första boende. Hemförsäkringen måste tecknas och betalas. Grannar måste tas hänsyn till. Städningen måste göras. Dygnsrytmen ska upprätthållas utan en förälder som tjatar. Arbetet ska gås till, studier ska skötas.